HTML

belsotenger

Belső tengerünk: Zsófi és Tomás kalandozásai a Világban, utazások itt-ott, túrák kisebb és nagyobb hegyeken... Ez az életünk. tomiart@gmail.com

Lesotho: Haladnak a felújítások

2011.06.05. 18:51 Tomásfa

Alig látom a billentyűzetet, mivel áramszünet van. De hála a mobil technólogiának, ez nem gond!

Haladnak a felujítások, egy hét múlva elkészül két új szoba, így enyhíthető két másik túlzsúfoltsága. Bár hétfőn nézünk meg bejelentés alapján négy árva testvért a városban. Ha nagyon rosszak a körülményeik, akkor őket kell majd befogadnunk és marad minden a régiben... Viszont mostanában kezdem felfogni, hogy higiénés téren milyen óriási problémáink vannak: 30 gyerekre egy pottyantós wc van csak, az sem elég mély és tele van. Szóval el is kezdtem egy vizes blokkot tervezni, a magam amatőr módján. Terveztetni nincs értelme, mivel egyrészt nagyon drága, másrészt a kivitelezőink nem tudnak tervet olvasni. A skicceket el fogom küldeni egy ex-kollégának illetve, Rád gondoltam, A., mivel már építettél házat. Olyan kérdések érdekelnek majd, hogy milyen alapozás kell, hogyan kell a víz/szennyvíz csöveket betervezni, illetve a villamos hálózatot. Előre köszi, amint kész vannak a vázlatok, küldöm. Szerencsére van rengeteg homokkő téglánk, amit ajándékba kaptunk a bányából. Az egész telepnek pedig a telek legmélyebb pontján, egy sarokban szeretnék derítőt építtetni. Ennek legolcsóbb födém megoldására mi a javaslat?

Épül az új ház az udvaron, ezek a jó melósok

Közben a víztartályt plussz acél állványt is meg kell venni és a generátort áttelepíteni, nem tudom futni fogja-e rá a keret. A vizes blokk költségeinek számítása még folyamatban van... Ma elkezdem írni a leveleket követnek, konzulnak, hátha. Jövő héten pedig kapunk időpontot az érsekhez, de az egyháztól nem remélek sok jót. Remélem tévedek.

Ma is voltunk anyagot vásárolni, délután pedig felmentünk a hétvégére itt maradt gyerekekkel a közeli hegyre, jó volt végre mozogni! Holnap délelőtt talán végre kettesben maradhatunk Zsófival itthon, kicsit már hiányzik a privacy... Van kukorica és cirok földünk, amiket most kéne betakarítani (a tengerinek még van 1-2 hete), de a melósok b.sznak dolgozni, mivel fehérek vagyunk és úgyis mindenképp fizetünk. Úgyhogy elküldtünk mindenkit és felszolítottuk az atyát, a vasárnapi misén kérje fel a közösséget az ingyenes munkára, különben a gyerekekkel állunk neki június 10. után, amikor véget ér a suli. Meglátjuk, mi lesz. Vettünk is kesztyűt meg metszőollókat a munkához. Én holnap nekiállnék, de itt valószínűleg nagyon rossz néven vennék a vasárnapi munkavégzést. Megbeszélem majd az atyával. Ha nem lehet, akkor kirándulunk majd. A ciroknak egyébként a kis magjat őrlik meg és lisztnek használják. Nem tudom, kinek az ötlete volt ennek a vetése, többe kerül, mint amennyiért a lisztet meg lehetne venni...

Fenn a hegyen a gyerekekkel ma délután

Megjött a szlovák leány is közben. Hát, ellentétben azzal a párral, akik itt voltak, baromira nem szimpi. észak-keletről jött, akkora a segge, mint a ház, így nem férünk el a pickup-ban elől, úgyhogy ha nem én vezetek, akkor inkább a raktérben fagyoskodom. Azzal indított, hogy a reptéren csak 5 perc után mutatkozott be, szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni a gyerekekkel es közölte, hogy ő hétvégén nem szeretne dolgozni, csak kirándulni. Na, mindegy, majd megfőzzük gulyásnak, hejj!

Gyerekek mossák saját ruháikat, vizet 500 méterről hoznak a legkisebbek is

Jövő héten átnézünk valamikor talán Dél-Afrikába, ahol tudok végre Euro-t átváltani (itt egy helyen lehet, szar árfolyamon és egy két oldalas papírt kell kitölteni hozzá, amiből négyen összesen egy sort értettünk...) és akarok mountain bike-ot is nézni. Itt fantasztikus kis földutak vannak a hegyek között, igazi paradicsom!

Hegyecske az árvaház mellet, az egész környék ilyen

Szólj hozzá!

Címkék: afrika lesotho árvaház

A bejegyzés trackback címe:

https://maradentro.blog.hu/api/trackback/id/tr752967622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása